• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Kliniek Oud Zuid

Kliniek Oud Zuid

KNO-Artsen

KNO Specialisten - Verzekerde Zorg, Vertrouwde Zorg

MRSA: wat is het en wat zijn de gevolgen?

Verzekerde zorg | Ervaren specialisten
  • Home
  • Neuscorrectie
  • De behandelingen
  • Verzekerde zorg
  • Het Team
  • ZKN
  • Contact
Home / Gezondheidstips / MRSA: wat is het en wat zijn de gevolgen?

MRSA: wat is het en wat zijn de gevolgen?

In ieder ziekenhuis in Nederland hangt een waarschuwing dat als iemand zich als patiënt inschrijft, hij of zij moet melden of er kort daarvoor een ziekenhuisbehandeling in het buitenland heeft plaatsgevonden. De reden daarvoor is om besmetting met de MRSA bacterie te voorkomen. Want als er een ding is waarvoor een ziekenhuis bang is, is het een uitbraak van die bewuste MRSA bacterie. Wat is dat nu eigenlijk en wat zit er nu allemaal vast aan zo’n besmetting.

Meticilline Resistente Staphylococcus aureus

MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus aureus. De Stahylococcus aureus is een veel voorkomende bacterie bij de mens. Bijna altijd gaat het daarbij om de voor gangbare antibiotica gevoelige vorm. Maar er is ook een resistente vorm. Die heeft minder dragers en die mensen kunnen gewoon gezond zijn. De bacterie zit vooral op haren, huid en slijmvliezen van de keel en de neus. In ziekenhuizen en verpleeghuizen waar patiënten zijn met verminderde weerstand, wonden en een zwakke gezondheid, kan de bacterie zich razendsnel verspreiden en heel ernstige infecties geven. Vooral berucht is de infectie van de bloedbaan met een sterfte van ongeveer 30%.

Snelle verspreiding in ziekenhuizen

De snelle verspreiding juist in ziekenhuizen komt door het nauwe contact tussen patiënten, verpleging en artsen en door het hoge gebruik van antibiotica. Een patiënt die besmet is met MRSA wordt apart verpleegd en dat is vaak voor zowel hem of haarzelf als de hulpverleners erg belastend en dat komt de genezing al helemaal niet ten goede. Gelukkig komt besmetting van Nederlandse ziekenhuis patiënten slechts in een half tot 1 procent voor door een uiterst stringent beleid.

Maar in buitenlandse ziekenhuizen met een vaak veel minder streng antibiotica beleid loopt dat percentage op tot wel 50% van de patiënten. En dat is de reden van die waarschuwings bordjes in de Nederlandse ziekenhuizen. Want het is buitengewoon moeilijk om die MRSA bacterie weer uit je ziekenhuis te krijgen, Want een gezond iemand die in contact komt met MRSA en wordt besmet, merkt daar niets van, maar kan die bacterie wel doorgeven, ook aan mensen met een verminderde weerstand of pas geopereerde mensen. En dan kan een besmetting fataal zijn.

Antibioticum tegen MRSA

Er is op dit moment maar 1 antibioticum die de MRSA aankan en dat is het paardenmiddel Vancomycine. Een middel met forse en nare bijwerkingen. En ook daarvoor zijn de eerste superresistente MRSA bacteriën al gesignaleerd, de VRSA, de Vanco resistente Staphylococcus aureus.

Ziekenhuisopname in het buitenland

Wat is nu de les die we hieruit moeten trekken. Als u in het buitenland onverhoopt een aandoening krijgt die mogelijk een ziekenhuisopname zou kunnen inhouden, overleg dan zo snel mogelijk met uw verzekeraar of daarbij aangesloten hulpverleners of verantwoorde repatriëring naar een Nederlands ziekenhuis mogelijk is. Want zelfs na een korte behandeling in welk buitenlands ziekenhuis dan ook, wordt u in Nederland direct geïsoleerd totdat men na allerlei kweken zeker is van uw MRSA status. En dat is in een toch al onzekere en zieke toestand extra naar.

Primaire Sidebar

Afspraak maken
Telefoon 020 675 39 33
Fax 020 679 31 10
Jan Willem Brouwersstraat 21 1071 LH Amsterdam info@kliniekoudzuid.nl
Kunt u niet op de afspraak komen wijzig deze dan tot 24 uur van tevoren.

Kliniek Oud Zuid is a private clinic which provides general ent (ear, nose and throat) care by three experienced medical specialists.

The cost of a first consultation is a minimum of 100 euros. Your health insurance in your own country of residence will accept our invoices. Surgical procedures such as nose or ear surgery are possible within two to four weeks.

We can be reached five days a week by telephone from 9h to 12h and from 13h tot 17h to make an appointment and you can be seen by one of our doctors within a week between monday and friday.

All our staff speak English.

Interview

Lees hier het interview in het blad ‘Zie Oud Zuid’
De specialisten vertellen over hun nieuwe praktijk in Amsterdam Zuid.

Footer

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlKliniek Oud Zuid is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Adres:

Jan Willem Brouwersstraat 21
1071 LH Amsterdam
Tel: 020 – 67 53 933
Fax: 020-6793110
E-mail: info@kliniekoudzuid.nl

Telefonisch bereikbaar

maandag – vrijdag
9:00-12:00 en 13:00-17:00

Openingstijden

maandag – vrijdag:
09:00 – 17:00 uur
Consult volgens afspraak

Kunt u niet op de afspraak komen wijzig deze dan tot 24 uur van tevoren.

Sitemap

  • Neuscorrectie
  • De behandelingen
  • Verzekerde zorg
  • De artsen
  • ZKN
  • Contact
  • Klachten en geschillen
  • Gezondheidstips
  • Privacybeleid
Cookie instellingen

Ontwerp

Studiovanpelt.nl

Technische realisatie

Lubach - online marketing