De Power Nap: effectiever dan een kop koffie
Slapen is voor het menselijk lichaam net zo belangrijk als voedsel en water. Toch krijgen de meeste van ons er niet voldoende van. Onvoldoende slaap of verstoring van de cyclus van slapen en wakker zijn zoals bij ploegendiensten of reizen door verschillende tijdzones geven moeheid. Een chronisch moe mens krijgt eerder ongelukken, maakt inschattingsfouten en is geneigd tot het nemen van slechte beslissingen. Iemand die 24 uur achter elkaar wakker is heeft een zodanig afgenomen oog-hand coördinatie, gelijk aan een alcohol percentage in het bloed van 0,1 %.
Oorzaken van slaapdeprivatie
Onvoldoende slaap of slaapdeprivatie draagt zodoende in niet onbelangrijke mate bij aan verkeersongelukken en bedrijfsongevallen. Oorzaken van slaapdeprivatie zijn vele. Meest voorkomend zijn ziekte, zoals verkoudheid of chronische neusverstopping bij allergie, werkomstandigheden, denk aan ploegendienst, maar ook stress op het werk, gebruik van bepaalde medicijnen en snurken bij je partner of bij jezelf, waarbij er periodes zijn van een stokkende ademhaling, zogenaamde slaapapnoes.
Slaaptekort door jonge kinderen
Maar een van de meest voorkomende oorzaken voor chronisch slaaptekort is het hebben van baby’s of jonge kinderen. Er is berekend dat tweederde van de ouders met een baby tussen een half en anderhalf jaar ’s nachts een substantiële periode wakker is. En dat iedere nacht, gemiddeld twee tot zelfs zes keer. Kortom: er zijn vele redenen voor slaaptekort en het belangrijkste gevolg daarvan laat zich niet moeilijk raden: overdag periodes van slaperigheid.
20 minuten power nap
Maar wat kun je daar dan tegen doen. Als duidelijk is waar het aan ligt en is aanpakken daarvan niet moeilijk, dan ligt het voor de hand de oorzaak weg te nemen. Maar vaak is dat niet direct mogelijk. Koffie drinken is voor de meeste mensen de meest gebruikte remedie. Maar een aantal lost het anders op. Een kort slaapje overdag, de zogenaamde power nap wint sterk aan populariteit. 20 minuten is doorgaans voldoende. Er werd een studie gepresenteerd op de internationale slaap conferentie in Cairns, Australië waarbij de effectiviteit werd vergeleken tussen een:
- power nap van 20 minuten om 2 uur ‘s middags
- het drinken van een stevige kop koffie om half 3
- ’s ochtends anderhalf uur extra uitslapen
Dat laatste had nul effect. Waarschijnlijk komt dit omdat die ochtendslaap doorgaans erg licht is. De kop koffie deed wel iets, maar de verbetering in alertheid hield maar een paar uur aan. Degenen die de power nap deden waren het best in staat zich langdurig te concentreren. Het enige probleem erbij is: ‘Hoe regel ik het op m’n werk’. Een kop koffie op je bureau is nu eenmaal beter geaccepteerd dan een dutje erachter. Maar vanaf nu kunt u zeggen dat dat dutje wetenschappelijk gezien beter is.