Kliniek Oud Zuid KNO specialisten
Zwemmersoor: wat is het en wat zijn de symptomen

Het zwemmersoor is een ontsteking van het oor die buitengewoon hinderlijk en pijnlijk kan zijn. Water is een belangrijke oorzaak hiervoor, vandaar de term. Gewoonlijk kan water in en uit de gehoorgang lopen, zonder veel problemen te veroorzaken. Ga maar na: normaal gesproken kun je eigenlijk altijd wel douchen, een bad nemen, zwemmen en in de regen wandelen zonder ooit oorklachten te krijgen. En dat terwijl de gehoorgang eigenlijk een diepe vrij lange gang is.

Dat (dat) (die gehoorgang ) vrijwel nooit problemen geeft is omdat er adequate bescherming is. Komt alleen al door de vorm van de oorschelp, maar ook door de zuurgraad in die gang. Die er verantwoordelijk voor is (zodanig) dat bacteriën en schimmels gedood worden. Als nu de gehoorgang gevuld wordt met water en dat blijft er een tijdje in staan, bijvoorbeeld omdat er veel oorsmeer in zit, dan wordt de huid zacht en die zure stofjes verdund en de beschermende werking ervan neemt fors af. Dat opent de deur voor allerlei infecties door bacteriën en schimmels die in het besmette water nu eenmaal in groten getale aanwezig zijn, die mee het oor in komen en die gaan groeien. Het gevolg is een ontsteking.

De symptomen

In medische termen heet zo’n buitenoor ontsteking ook wel otitis externa. Als zo’n ontsteking wat langer bestaat kan het ook het trommelvlies aandoen. Dat is de scheiding tussen het buitenoor en het middenoor. Omdat het trommelvlies belangrijk is bij het doorgeven van de geluidstrillingen en daarmee dus voor het gehoor, kan er dan ook slechthorendheid optreden. Maar meestal staan als symptomen op de voorgrond:

  • een vol gevoel
  • jeuk en pijn in het aangedane oor

Als de ontsteking wat langer blijft bestaan kan uiteindelijk de hele oorschelp mee gaan ontsteken en die wordt dan rood en gezwollen. Het zwemmersoor komt met name voor bij kinderen en jonge volwassenen. Huidproblemen zoals bijvoorbeeld eczeem en de huidziekte Psoriasis kunnen daarbij nog een risicofactor zijn die het optreden vergemakkelijken. Bij ouderen is suikerziekte een belangrijke aandoening waar altijd aan gedacht moet worden als de uitwendige gehoorgangontsteking, die kan beginnen als een zwemmersoor, een chronisch karakter krijgt.

De behandeling

De behandeling is allereerst schoonmaken. Dat schoonmaken kan het beste met een zuigapparaat gebeuren. Dit geeft de minste kans op beschadiging van de gehoorgang, die toch al heel kwetsbaar is. Vervolgens kunnen er goede oordruppels en eventueel antibiotica voorgeschreven worden, die vaak afdoende zijn. Als u de symptomen herkent is het zaak snel naar de huisarts te gaan en natuurlijk in ieder geval tot en met de behandeling niet te zwemmen.

Telefoon
Jan Willem Brouwersstraat 21
1071 LH
Amsterdam

Kunt u niet op de afspraak komen? Wijzig deze uw afspraak tot 24 uur van tevoren. Niet tijdig geannuleerde afspraken worden in rekening gebracht met een bedrag van €45,-. 

Interview

Lees hier het interview in het blad ‘Zie Oud Zuid’
De specialisten vertellen over hun nieuwe praktijk in Amsterdam Zuid.